Vraag en Antwoord over het verzorgen van nagelaten huisdieren
Hoe kan een eigenaar van een dier in aanmerking komen voor deze service?

Iedereen die onze stichting opneemt in zijn of haar testament voor een redelijk bedrag (in overleg), kan in dat zelfde testament laten opnemen dat dat gedaan wordt 'onder de last van' het overnemen door ons van de verzorging, gevolgd door een herplaatsing voor eventueel achterblijvende hond(en) en/of kat(ten).

Dat geldt bij overlijden en ook bij een constatering van een ongeneeslijke ziekte.

In beide gevallen zullen wij de herplaatsing zeer zorgvuldig en primair in het belang van het dier of dieren op ons nemen.

Hoe kunnen jullie benaderd worden als mijn huisdier achter is gebleven?

Na het overlijden van zijn of haar eigenaar, kunnen wij als stichting Dierennood gebeld worden via het tel.nr. dat bovenaan het intake-formulier staat van het huisdier. Maar ook op onze website te vinden is, namelijk: 010-420 23 44.

Wie komt het huisdier ophalen een hoe snel gebeurt dat?

Dezelfde dag of in ieder geval binnen 24 uur komt een professionele dierenkoerier het dier of dieren ophalen.

Samen met het dierenpaspoort plus de kopie van het intake-formulier.

Waar wordt het dier of dieren dan naar toe gereden?

Allereerst wordt er gekeken naar de mogelijkheid van een tijdelijke opvang bij een gastgezin. Wij werken daarvoor samen met een aantal andere dierenstichtingen.

Als dat niet mogelijk blijkt te zijn, gaan we kijken naar privéopvang bij een van onze bestuursleden of eigen medewerkers.

Voor katten zal dat geen probleem zijn, maar met name voor meerdere honden kan het zijn dat wij die dieren naar een streng geselecteerd luxe pension laten brengen.

Wij hebben een selectie gemaakt per provincie waardoor er voor het dier of dieren zo weinig mogelijk gereden hoeft te worden. De ervaren medewerkers van zo'n pension weten goed om te gaan met dieren in zo'n verdrietige situatie.

Een perfecte verzorging en speelkameraadjes om het dier of dieren op de speelweide af te leiden van de trieste gevoelens bieden een grote kans op een positieve omslag voor ieder dier.

Als het gaat om meerdere honden uit één huis, is het voor die dieren fijn en geruststellend dat zij in die verdrietige dagen bij elkaar kunnen blijven.

Hoe gaat het dan verder?

Aan de hand van het intake-formulier wordt er zorgvuldig gekeken wat de behoefte per dier is.

Dat is afhankelijk van zijn of haar leeftijd; of het dier gewend is om samen te leven met andere dieren; wel of niet samen met (kleine) kinderen; hoe lang en hoe vaak het dier gewend is om uitgelaten te worden, enz.

Wij gaan dan als stichting op zoek naar een perfecte match. Wij hebben daarvoor vele mogelijkheden: onze website, de nieuwsbrief en social media kanalen. Alleen al de nieuwsbrief gaat naar ca. 26.000 dierenvrienden. Dus daar zal zeker de nodige response uit komen.

Vervolgens gaat iemand van onze stichting naar een of meerdere huizen toe van dierenvrienden die positief hebben gereageerd op onze oproep. Weer aan de hand van het intake-formulier, maar ook aan de hand van de actuele bevindingen van de verzorgers waar het dier zich op dat moment bevindt, wordt er secuur gekeken wat de beste plek voor het dier zou kunnen zijn.

Dan volgt er een kennismaking tussen het dier en zijn of haar eventuele nieuwe eigenaar. Daarvoor wordt er een bezoek gebracht naar de tijdelijke opvang van het dier. Wij vinden het belangrijk dat het dier ZELF mag aangeven of er een 'click' is met degene die op bezoek komt.

Pas als er geconstateerd wordt dat het dier en de potentiële nieuwe eigenaar goed bij elkaar passen, kan er een definitieve match worden geregeld.

Tenslotte volgt er nog een schriftelijke vastlegging van de nieuwe adoptie.

 

 

 

Is er nog na-controle?

Jazeker, dat vinden wij erg belangrijk!

Met meerdere huisbezoeken door een van onze bestruursleden of gespecialiseerde medewerkers zal goed gekeken woerden of het dier zich prettig voelt in de nieuwe huiselijke situatie.

Als dat niet het geval lijkt te zijn, gaan wij kijken naar professionele hulp, want herplaatsing is meestal niet goed voor het dier. Dus wij gaan in zo'n situatie eerst kijken of er via deskundige adviezen een verbetering voor zowel dier als mens(en) kan worden bereikt.

In een uitzonderlijke situatie waarin blijkt dat dat niet lukt, volgen wij opnieuw het omschreven traject. Het welzijn van het dier staat voor ons immers altijd voorop!

Geldt dit ook bij een ongeneeslijke ziekte?

Ja, ook in dat geval zijn wij bereid om de herplaatsing van het huisdier op ons te nemen.

Op dezelfde wijze als hierboven omschreven.

Wie is er verantwoordelijk voor eventuele medische kosten?

Stichting Dierennood neemt in de volledige verantwoordelijkheid op zich voor medische kosten tijdens de tijdelijke opvang,

Maar ook voor een periode van 3 maanden, nadat het dier bij een nieuw gezin is komen te wonen. Daarmee zal dan in overleg met de adoptant gekeken worden welke medische keuze(s) er voor het dier gemaakt kan of kunnen worden.

In het nieuwe adoptiecontract wordt omschreven dat voor de periode na die 3 maanden de adoptant vanaf dat moment zelf verantwoordelijk is voor een goede verzorging.